Scroll To Top
Bikerpolis motorverzekering

Bonus Malus

Wat is het

Bonus/Malus ook wel No-Claimkorting is een op- en afbouwregeling van schadevrije jaren die van invloed is op de te betalen premie.
Deze regeling is niet op de Klassieker motorverzekering / Oldtimer motorverzekering van toepassing

Wat doet het?

Je wordt met het Bonus/Malus systeem beloond voor het schadevrij rijden.
Ieder jaar dat jouw verzekeraar geen schadeclaims hoeft uit te keren wordt beloond met de opbouw van een schadevrij jaar.
De schadevrije jaren bepalen het kortingspercentage op jouw premie.
Dit is in het kort het bonus gedeelte van het Bonus/Malus systeem.
Voor iedere schade die jouw verzekeraar op jouw verzekering heeft moeten uitkeren zak je 5 jaar in de opbouw van schadevrije jaren.

Dit is een regeling die bij iedere verzekeraar in Nederland gelijk is. De regeling is vastgelegd in de Uniforme bedrijfsregeling van het Verbond van Verzekeraars.
Soms kan een schade geen invloed hebben op de opbouw van schadevrije jaren. Deze uitzonderingen zijn in de polisvoorwaarden vermeld.

Door gebruik te maken van No-Claimgarantie/ Bonus-Malus bescherming wordt het nadeel van de terugval in schadevrije jaren en daarbij behorende premie gevolgen opgelost.
Let op! Het werkelijke aantal jaren daalt wel!!

Alle verzekeraars zijn verplicht om na beëindiging van een motorijtuigen verzekering het juiste aantal schadevrije jaren in het centrale systeem van Roy-Data te plaatsen.
Bij een switch naar een andere verzekeraar zal de nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren bij Roy-Data ‘ophalen’ en op de nieuwe polis plaatsen.
De Bonus/Malus korting kan zo eenvoudig door de nieuwe verzekeraar toegepast worden.

Veel gestelde vragen over Bonus Malus

Het belonen voor het schadevrij rijden middels de bonus en het bestraffen van de schadeclaims middels de malusregeling.

Iedere schade kost 5 jaar in de opbouw. Bij alle verzekeraars wordt dit nu uniform geregeld. Dat betekent dat iedere verzekeringsmaatschappij het op deze wijze uitvoert.

Dat hangt van meerdere factoren af. Zo kan het aantrekkelijk zijn om een kleine schade voor eigenrekening te nemen.
Denk hierbij aan het eigen risico en de terugval op de bonusmalusladder en het feit dat een schadeclaim 5 schadevrije jaren kost.

Uitgaande van het feit dat iedere schadeclaim 5 jaar opbouwkost duurt het ook 5 jaar om weer op het niveau van voor de schade terug te komen.
Daarnaast is de opbouw in schadevrije jaren met 5 jaar verstoord.

Hoe staat het in de polis?

Artikel 21 van de polisvoorwaarden

Bereken de premie

Top

Bikerpolis Contactformulier