Rustig toeren over de Veluwe en daar steekt een hert over. BAMMMM …. Wat nu? Paniek en schrik. Sta je nog of ben je gevallen? Wat is er gebeurd?
Wat doe je in een natuurlijke reflex?
Als je tijd hebt om te reageren zal je snel remmen en sturen om een aanrijding te voorkomen. Prima reactie! Raak je het hert niet maar, door de ontwijkpoging, een boom dan is er geen sprake van een ‘aanrijding met een dier’. Je hebt namelijk geen dier maar een boom geraakt. De materiële- en letselschade kunnen in beide situaties enorm zijn.
Onder welke verzekering is het gedekt?
- Aanrijding met een dier is gedekt onder de WA/Beperkt Casco (WA+ of WA Extra) en WA/Volledig Casco (All-Risk) motorverzekering. Er is geen terugval in schadevrije jaren!
- Aanrijding met een boom (of ander object) is een éénzijdig ongeval en valt alleen onder de WA/Volledig Casco motorverzekering. Er is terugval van 5 schadevrije jaren!
Verhalen van schade
Ben je WA/Beperkt Casco of WA/Volledig Casco verzekerd en is de eigenaar van het aangereden dier te achterhalen? Dan zal jouw verzekeraar eerst de schade met jou regelen en daarna de schade op de eigenaar kunnen verhalen. Hier hoef je dus zelf geen tijd in te stoppen.
Alleen WA verzekerd?
Dat is pech. Het is een schade die niet onder jouw verzekeringsdekking zal vallen. Je bent namelijk alleen WA (Wettelijk aansprakelijk) verzekerd. Dus alleen voor de schade die jij aan een ander toebrengt. Toch een uitkering voor jouw schade? Dat is in principe mogelijk bij de aanrijding met een huisdier (hond, kat enz.) of een dier (koe, schaap, paard enz.) waarvan de eigenaar te achterhalen is. De eigenaar is dan aansprakelijk te stellen. Voor het verhalen van de schade kan je gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering of zelf de eigenaar aansprakelijk stellen. Vaak is er via jouw verzekering een extra service voor het verhalen van schade op de tegenpartij mogelijk. Informeer hier naar.
Wat moet je direct doen?
Je bent verplicht om te stoppen na iedere aanrijding. Dus ook na de aanrijding met een dier. Bel de politie. Het kan zijn dat de politie ook een faunabeheerder inschakelt om het aangereden dier uit zijn lijden te verlossen. Maak foto’s!! Foto’s van de locatie, het dier en jouw schade. Met de foto’s kan discussie achteraf voorkomen worden.
Conclusie
Wie eist bewijst! Om met succes je schade te kunnen claimen is het belangrijk om overtuigend bewijs aan te leveren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sporen van het dier op jouw motor. Dat kunnen bloed sporen, haren en dergelijke zijn. Want een schade door het aanrijden van een dier is iets anders dan tegen een boom aanrijden.